Smażona krewetka-mumia i cytrusowa sałatka z awokado

Smażona krewetka-mumia i cytrusowa sałatka z awokado
Oceń przepis:
17 ocen Średnia ocena: 3.70
Seria kulinarna:
Przyjęcie u Rocco
Trudność:
trudne
Rodzaj dania:
Owoce morza
Ilość osób:
4

Przygotowanie:


Składniki krewetki:
8 dużych, oczyszczonych czarnych krewetek tygrysich
2 ziemniaki (do pieczenia)
1 naczynie z olejem (do głębokiego smażenia)
sól morska (do przyprawienia)

Składniki sałatki:
1 pomarańcza malinowa, obrana i przekrojona w 4 plastry w poprzek
1 czerwony grejpfrut, obrany i przekrojony w 4 plastry w poprzek
1 duża pomarańcza, obrana i przekrojona w 4 plastry w poprzek
1 awokado obrane, bez pestki i pokrojone w ósemki
60 g oliwy z pierwszego tłoczenia
1 łyżka grubo posiekanej kolendry
sól morska i rozkruszony czarny pieprz (do smaku)

Przygotowanie krewetek:
Rozgrzej olej do 190°C. Obierz ziemniaki. Korzystając z japońskiej, obrotowej obieraczki firmy Benriner, wytnij długie paski z ziemniaków. Weź dwa i owiń nimi całą krewetkę, jakbyś ją bandażował. Smaż w głębokim tłuszczu na złocistobrązowo. Wyjmij z tłuszczu, dopraw solą.

Przygotowanie sałatki:
Wymieszaj wszystkie składniki w misce, dopraw solą i czarnym pieprzem.

Podanie:
Ułóż na talerzu po jednym plastrze każdego cytrusa i 2 plasterki awokado. Na wierzchu połóż 2 krewetki i podawaj.

© 2012 Corey Roberts

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE