Smażona ketmia

Smażona ketmia
Oceń przepis:
10 ocen Średnia ocena: 4.00
Seria kulinarna:
Szkoła gotowania Marthy Stewart 3 (odc. 7)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Inne
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 1 szklanka mąki kukurydzianej
  • ¼ szklanki mąki
  • 2 łyżeczki soli gruboziarnistej
  • ½ łyżeczki pieprzu cayenne
  • ¼ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
  • 3 białka z dużych jaj
  • 500 g ketmii, przyciętej i pokrojonej na kawałki o grubości 1 cm
  • 1 litr oleju roślinnego
  • łódeczki z cytryny, do podania
  • ostry sos, do podania (opcjonalnie)

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

W płytkim naczyniu połącz mąkę kukurydzianą i zwykłą, sól, pieprz cayenne i pieprz świeżo zmielony. W dużej misce ubij białka i dodaj 3 łyżki zimnej wody. Obtocz kawałki ketmii mieszanką z jajek, a następnie mąką z przyprawami.

W głębokiej, dużej patelni rozgrzej olej do 190°C, sprawdzając temperaturę termometrem do smażenia na głębokim oleju. Ostrożnie wrzuć połowę kawałków ketmii i delikatnie mieszaj, nie naruszając panierki. Smaż przez około 3-6 minut, aż do uzyskania złoto-brązowego koloru. Staraj się utrzymywać temperaturę oleju między 150 a 175°C. Łyżką cedzakową wyciągnij kawałki ketmii i połóż je na blasze pokrytej papierowym ręcznikiem, żeby się osuszyły.

Ponownie rozgrzej olej do 190°C i usmaż pozostałe kawałki ketmii. Przypraw solą. Podawaj z cytryną i ewentualnie z ostrym sosem.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE