Słono-pieprzne fettuccini

Słono-pieprzne fettuccini
Oceń przepis:
25 ocen Średnia ocena: 3.80
Seria kulinarna:
Domowy kucharz 2 (odc. 12)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Makarony, kluski
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 440 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka zmielonego pieprzu
  • 6 jaj
  • 1 łyżeczka oliwy

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Wymieszaj mąkę z pieprzem, usyp górkę na desce. W środku zrób wgłębienie. Wbij 5 jaj i wymieszaj je widelcem. Wlej oliwę. Palcami zagarniaj mąkę do jaj. Jeśli uznasz, że potrzebne będzie jeszcze jedno jajo, wbij je teraz. Ciasto powinno być dość suche, ale plastyczne. Gdy wymieszasz całą mąkę z jajami, zagnieć gładkie, elastyczne ciasto. Zachowaj cierpliwość, zajmuje to ok. 15 minut. Rozpłaszcz kulę ciasta i owiń w folię spożywczą. Odłóż do lodówki na 1-2 godzin, najlepiej na całą noc. Elastyczna struktura ciasta musi rozluźnić się po stresie, jakim jest zagniatanie.
Ustaw zgodnie z instrukcją maszynkę do wałkowania ciasta. Rozetnij ciasto na 6 kawałków i rozpłaszcz je na prostokątne placki o wymiarach 15-20 x 5-7,5 cm. Wkładaj placki do maszynki, stopniowo zmieniając grubość, aż dojdziesz do najcieńszego plastra. Układaj placki na blasze, przesypując mąką, żeby się nie posklejały. Pokrój plastry we wstążki (fettuccini) i rozwieś na wieszaku do suszenia makaronu.

Gotowanie:
Doprowadź do wrzenia wodę w dużym garnku. Obficie posól, wrzuć makaron. Gotuj, aż wypłynie na wierzch, czyli przez ok. 3 minut. Powinien być al dente, czyli nie do końca miękki.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów CANAL+ TV przez internet

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 129 innych kanałów? Pakiet Optimum+ w promocyjnej cenie! ZAMÓW ONLINE