Słone tartinki jabłkowe

Słone tartinki jabłkowe
Oceń przepis:
2 oceny Średnia ocena: 4.00
Seria kulinarna:
Anna Olson: Sezon na świeżość 3 (odc. 4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka

Przygotowanie:

Spód:
2 szklanki mąki pszennej
½ szklanki startego parmezanu i trochę do posypania
1 łyżka cukru
1 łyżka drobnej kaszki kukurydzianej (polenty)
½ łyżeczki drobno posiekanego świeżego rozmarynu
½ łyżeczki proszku do pieczenia
150 g masła, pokrojonego na kawałki i schłodzonego
¼ szklanki zimnej wody
2 łyżki kwaśnej śmietany

Wypełnienie:
1/3 szklanki musu jabłkowego
1/3 szklanki kwaśnej śmietany
3 szklanki obranych i pokrojonych w kostkę jabłek (np. gala)
3 łyżki cukru
3 łyżki posiekanej dymki
½ łyżeczki drobno posiekanego świeżego rozmarynu
½ szklanki startego cheddara
100 g sera brie, pokrojonego w kostkę
100 g sera z niebieską pleśnią, pokruszonego
1 jajko roztrzepane z 2 łyżkami wody

Przygotowanie:
Wsyp do naczynia malaksera mąkę, parmezan, cukier, kaszkę kukurydzianą, rozmaryn oraz proszek do pieczenia. Dodaj zimne masło i zmiksuj pulsacyjnie, aż mieszanina będzie miała konsystencję kruszonki. Wymieszaj wodę z kwaśną śmietaną i wlej do malaksera. Zmiksuj pulsacyjnie, aż ciasto zacznie się zbijać, przełóż je na blat, szybko zagnieć, przekrój na pół, uformuj 2 wałki, owiń kawałkami folii i włóż do lodówki co najmniej na 1 godzinę. Rozgrzej piekarnik do 190C i wyłóż blachę papierem do pieczenia. Przygotuj wypełnienie: wymieszaj mus jabłkowy z kwaśną śmietaną i odstaw na bok. W dużej misce przemieszaj jabłka z cukrem, dymką i rozmarynem. Pokrój każdy wałek z ciasta na 15 plastrów. Na oprószonym mąką blacie rozwałkuj każdy plaster ciasta na placek o grubości ½ cm i średnicy 6-7 cm i rozłóż je na przygotowanej blasze. Nałóż na środek każdego placka po łyżeczce musu jabłkowego ze śmietaną, a następnie po dwie łyżki doprawionych jabłek. Rozłóż każdy gatunek sera na 10 tartinkach. Zawiń brzegi ciasta na kształt sakiewek, żeby było widać ser. Posmaruj ciasto roztrzepanym jajkiem i piecz 25-30 minut, aż się zrumieni. Podawaj na ciepło albo ostudzone do temperatury pokojowej. Tartinki można naszykować wcześniej i odgrzać w piekarniku 10 minut przed podaniem, w temperaturze 190 stopni C.

© Anna Olson

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA