Słone ciasteczka z parmezanem i tymiankiem

Słone ciasteczka z parmezanem i tymiankiem
Oceń przepis:
12 ocen Średnia ocena: 4.20
Seria kulinarna:
Domowy kucharz (odc.47)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa

Składniki:

  • 1 szklanka mąki
  • 2 łyżki świeżego tymianku (albo rozmarynu)
  • 40 g masła
  • ½ szklanki tartego parmezanu (albo cheddara)
  • ½ szklanki kwaśnej śmietany
  • szczypta soli i pieprzu

Kalkulator wag i miar

Przepis

Rozgrzej piekarnik do 175 stopni C. Wymieszaj pulsacyjnie w malakserze mąkę, tymianek, masło, sól i pieprz. Dodaj ser oraz śmietanę i jeszcze kilka razy przemieszaj, aż składniki się połączą. Utocz z ciasta wałek, owiń folią i włóż na godzinę do lodówki. Po godzinie rozwiń folię, pokrój ciasto ostrym nożem na cienkie plasterki i rozłóż je na blasze do pieczenia. Piecz przez 15 min, aż zaczną się rumienić.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE