Słodkie bułeczki

Słodkie bułeczki
Oceń przepis:
9 ocen Średnia ocena: 4.20
Seria kulinarna:
Martha piecze (odc. 11)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka

Składniki:

  • 0,8 kg ciasta drożdżowego (jeśli wyjęte z lodówki zostawić do uzyskania pokojowej temperatury)
  • 115 gramów masła o temperaturze pokojowej
  • plus masło posmarowania foremek do muffinów
  • 1 miarka granulowanego cukru
  • 1 ½ łyżeczki cynamonu
  • ¼ łyżeczki soli

Kalkulator wag i miar

Przepis

Obficie natłuścić formę na muffinów miękkim masłem. Odstawić. W średniej misce zmieszać cukier z cynamonem, odstawić. Wyjąć ciasto na lekko posypany mąką blat rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok. 46 cm x 25 cm. Posmarować ciasto 2 łyżkami masła i posypać 1/3 mieszanki cukru i cynamonu.
Zaczynając od dłuższej strony ściśle zawijać ciasto, ściskając brzegi, żeby się skleiło. Pociąć skośnie na ok. 4 cm kawałki. Włożyć do foremek. Przykryć folią. Trzymać w ciepłym miejscu aż do podwojenia objętości przez około 45-60 minut. Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Po wyrośnięciu ciasta zdjąć folię i umieścić na środkowej półce piekarnika. Wypiekać na złoty kolor aż bułeczki wyrosną, przez około 22-24 minuty. Wyjąć z piekarnika i powoli ostudzić. Roztopić resztę masła w małym rondlu na średnim ogniu. Wyjąć bułeczki z foremek. Posmarować roztopionym masłem za pomocą pędzelka i delikatnie obtoczyć zanurzyć w mieszance cynamonowo-cukrowej. Podawać na ciepło.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE