Słodka pizza Rocky Road

Słodka pizza Rocky Road
Oceń przepis:
14 ocen Średnia ocena: 3.90

Przygotował:

Ricardo Larrivee

Seria kulinarna:
Ricardo i przyjaciele (odc. 14)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery
Ilość osób:
8

Składniki:

  • mąka kukurydziana (do podsypywania)
  • 250 ml prażonych migdałów w płatkach
  • 375 ml grupo pokrojonej mlecznej czekolady (tobblorone)
  • 500 ml małych pianek
  • 1 kula ciasta na pizzę (patrz wcześniejszy przepis)
  • 2 łyżki stołowe roztopionego masła
  • 1 łyżka stołowa cukru

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Postaw kratkę na dole piekarnika. Ustaw na niej kamień do pieczenia pizzy albo odwrócony talerz żaroodporny. Piekarnik rozgrzej do 260°C. Pozostaw w nim kamień lub talerz, żeby dobrze się rozgrzał. W misce wymieszaj migdały, czekoladę i pianki. Odstaw. Nieco mąki kukurydzianej wysyp na gorący kamień lub talerz oraz na deskę. Rozpłaszcz kulę z ciasta, aby powstał placek o średnicy ok. 25 cm. Połóż placek na desce. Posmaruj masłem, posyp cukrem. Zsuń pizzę na kamień i piecz przez około 10 minut, aż będzie złocista. Wyjmij z piekarnika, rozłóż pianki i kawałki czekolady. Piecz przez 3-5 minut, aż się roztopią. Wystudź chwilę i podawaj.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA