Śląska klucha z roladą

Śląska klucha z roladą
Oceń przepis:
10 ocen Średnia ocena: 3.20

Przygotował:

Adam Borowicz

Seria kulinarna:
Co je Borowicz na Śląsku? (odc. 4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne, Makarony, kluski
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • 500 g zrazówki wołowej
  • 1 cebula
  • 2 ogórki kiszone
  • musztarda
  • 100 g wędzonego boczku
  • 200 g kiełbasy swojskiej
  • 1 l bulionu wołowego
  • pół małej główki kapusty czerwonej
  • liść laurowy
  • ocet spirytusowy
  • 1 łyżka masła
  • cukier
  • sól
  • pieprz
  • smalec
Kluski:
  • 1,5 kg ziemniaków
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rolada:

Zrazówkę pokroić w plastry i cienko rozbić tłuczkiem. Następnie posolić, popieprzyć i posmarować cienką warstwą musztardy.

Przygotować farsz do rolad: boczek, kiełbasę, ogórki kiszone i cebulę pokroić w bardzo drobną kostkę. Całość wymieszać i rozkładać po równo na plastrach mięsa. Zwinąć ciasno w rulon, by farsz po bokach nam nie wypadał. Tak przygotowane rolady podsmażyć na smalcu na ciemno brązowy kolor. Następnie zalać rolady bulionem wołowym i dusić do miękkości. Kiedy będą gotowe, przełożyć rolady na talerz do wystygnięcia. Do gotującego się sosu wrzucić bardzo zimne masło i mieszać kilka minut. Odstawić.

Kapustę czerwoną posiekać, dodać liść laurowy i ugotować do miękkości. Odcedzić wodę dodać sól, pieprz, szczyptę cukru i 2 łyżki octu spirytusowego. Wszystko wymieszać.

Ostudzone rolady drobno posiekać. Jeśli masa jest za sucha, dodać jeszcze troszkę musztardy. Następie dodać ugotowaną kapustę i wymieszać.

Kluski:

750 g ziemniaków obrać i ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Następnie odcedzić i przecisnąć do miski przez praskę.
750 g surowych ziemniaków zetrzeć na tarce. Gdy ziemniaki są już starte, odcisnąć nadmiar wody za pomocą sitka lub ściereczki. Sok wyciśnięty z ziemniaków odstawić na chwilę, następnie odlać wodę, a skrobię, która została na dnie, dodać razem z surowymi ziemniakami do ziemniaków ugotowanych. Wszystko dokładnie wyrobić i dodać trzy łyżki mąki ziemniaczanej. Jeżeli ciasto będzie za luźne, dodać jeszcze trochę mąki ziemniaczanej.

Oderwać kawałek ciasta i spłaszczyć. Położyć na środek farsz, mniej więcej wielkości orzecha włoskiego, zlepić brzegi i uformować rękoma kulkę. Powtarzać tak do wykończenia składników. Kluchy gotować w lekko osolonym wrzątku przez ok. 15-20 min. od momentu wypłynięcia, na małym ogniu. Wyjąć łyżką cedzakową na talerz i polać obficie sosem.

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA