Skrzydełka kurczaka z grilla i sos azjatycki

Skrzydełka kurczaka z grilla i sos azjatycki
Oceń przepis:
20 ocen Średnia ocena: 4.30
Seria kulinarna:
Domowy kucharz 2 (odc. 2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia chińska
Ilość osób:
2

Przepis



Składniki skrzydełek:
2 tuziny całych skrzydełek kurczaka
3 łyżki oleju roślinnego
sól i pieprz

Składniki sosu:
1 czubata łyżka dżemu pomarańczowego
2 łyżki octu z wina ryżowego
kilka kropli oleju sezamowego
2 łyżki sosu sojowego
nieco ostrego sosu
2 łyżki świeżego, startego imbiru

Przygotowanie:
Silnie rozgrzej grill. W tym czasie wymieszaj skrzydełka z olejem, dopraw solą i pieprzem. Piecz na grillu po jednej stronie aż będą złociste i chrupkie. Przerzuć, piecz dalej, aż będę gotowe, czyli przez około 15 minut. W tym czasie wymieszaj wszystkie składniki aż powstanie gładki sos. Gdy skrzydełka się upieką, polej je sosem i wymieszaj albo podaj sos oddzielnie do zanurzania.

Michael Smith

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE