Skrzydełka kurczaka w glazurze balsamicznej

Skrzydełka kurczaka w glazurze balsamicznej
Oceń przepis:
26 ocen Średnia ocena: 3.90
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Ilość osób:
5
Czas przygotowania:
4 godziny, 50 minut

Przepis

Składniki:
skrzydełka:
18 skrzydełek z kurczaka
1 szklanka octu balsamicznego (250 ml)
1 szklanka miodu (250 ml)
1 szklanka brązowego cukru (250 ml)
2 łyżki startego imbiru (30 ml)
2 ząbki czosnku, posiekane
sok i skórka starta z 1 limonki
sól i pieprz

przybranie:
skórka starta z 1 limonki

Przygotowanie:
Skrzydełka dzielimy na dwa kawałki rozcinając w stawie. Przekładamy do dużej, zamykanej plastikowej torby. W misce mieszamy pozostałe składniki. Połową marynaty zalewamy kurczaka w torbie, wyciskamy z niej powietrze i dokładnie zamykamy. Potrząsając rozprowadzamy równo sos. Wkładamy do lodówki na co najmniej 4 godziny. Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Na dużej patelni na średnim ogniu obsmażamy skrzydełka przez 3 minuty, aż się zrumienią. Następnie pieczemy około 30 minut, przewracając, aby się nie spaliły. Zalewamy pozostałą marynatą, przestawiamy na kuchenkę, podgrzewamy, aż sos zgęstnieje i pokryje wszystkie skrzydełka. Podanie: skórką startą z cytryny posypujemy skrzydełka ułożone na talerzu.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE