Skórki ziemniaczane z wędzonym łososiem i twarożkiem

Skórki ziemniaczane z wędzonym łososiem i twarożkiem
Oceń przepis:
6 ocen Średnia ocena: 4.70
Seria kulinarna:
Anna Olson: Sezon na świeżość 3 (odc. 2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb, Przekąski
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 1 szklanka startego dojrzałego cheddara
  • 1 szklanka startego szwajcarskiego gruyèrea
  • 170 g śmietankowego serka
  • ¾ szklanki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka papryki
  • 1 łyżeczka musztardy diżońskiej
  • 1/3 szklanki posiekanego szczypiorku
  • 1 duży ziemniak do pieczenia albo skórki zachowane z przepisu na zapiekane

Kalkulator wag i miar

Przepis

Wymieszaj pulsacyjnie w malakserze cheddar, gruyère oraz twarożek śmietankowy, zeskrobując masę ze ścianek naczynia. Dodaj kwaśną śmietanę, paprykę oraz musztardę i wymieszaj pulsacyjnie na gładką masę. Przełóż ją do miski, wmieszaj szczypiorek i wstaw do lodówki. Rozgrzej piekarnik do 175 o C. Ponakłuwaj ziemniaka widelcem i włóż do piekarnika na 1 godzinę, aż zmięknie. Zostaw piekarnik włączony, przekrój ziemniaka na ćwiartki i wydrąż, pozostawiając po około ½ cm miąższu w każdej ćwiartce. Ułóż skórki w żaroodpornym naczyniu i posmaruj ich wnętrza stopionym masłem. Piecz 12-15 minut, aż się zrumienią. Nałóż na każdą skórkę po łyżce kremu serowego i po kawałku wędzonego łososia. Przybierz szczypiorkiem i podaj.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE