Sinigang

Sinigang
Oceń przepis:
29 ocen Średnia ocena: 4.10
Seria kulinarna:
Nowe imperium kulinarne (odc.7)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia indonezyjska
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 1,5 l wody
  • 450 g żeberek wieprzowych
  • 5 pomidorów
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki pasty z tamaryndowca
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 450 g fasolnika lub fasolki szparagowej
  • 250 g bakłażana
  • 300 g ketmii piżmowej
  • 1 duża rzodkiew japońska
  • 1 duża główka pak choi lub 4-5 małych
  • sól i pieprz

Kalkulator wag i miar

Przepis

Pokroić żeberka na kawałki. Obrać cebulę i pokroić na plasterki. Pokroić pomidory na plasterki. Włożyć mięso do dużego garnka, wlać wodę, doprowadzić do wrzenia. Dodać pomidory, cebulę, pastę z tamaryndowca i sól. Zamieszać i gotować na małym ogniu 1 godzinę, aż żeberka będą miękkie. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Pokroić bakłażana i ketmię na kawałki, rzodkiew japońską umyć i pokroić w słupki lub półplasterki. Wrzucić do garnka fasolkę, bakłażana, ketmię i rzodkiew. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu ok. 15 minut, aż warzywa będą miękkie. Pak choi umyć. Dużą główkę pokroić w poprzek na kawałki 2 cm, małe główki przekroić wzdłuż na pół. Włożyć pak choi do garnka, zamieszać, przykryć i zestawić z ognia. Odczekać 5-10 minut. Nałożyć do miseczek porcje ryżu, wlać zupę i podawać.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE