Sielski łosoś z rusztu w zaprawie miodowo-cytrusowej

Sielski łosoś z rusztu w zaprawie miodowo-cytrusowej
Oceń przepis:
23 ocen Średnia ocena: 3.80
Seria kulinarna:
Specjały Islandii (odc. 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb
Kuchnia świata:
Kuchnia islandzka
Ilość osób:
4

Przygotowanie:


Łosoś:
800 g filetu z łososia ze skórą, bez łusek i ości
8 gałązek świeżego tymianku
1 cytryna
1 pomarańcza
2 łyżki miodu
sól i pieprz

Salsa:
1 słodka papryka (zielona, żółta lub czerwona)
2 pomidory
2 ząbki czosnku
kilka liści jarmużu
1 chili
garść liści szczawiu
sól i pieprz

Przygotowanie:
Przypraw filet z łososia solą i pieprzem. Posyp filet listkami tymianku oraz skórką otartą z cytryny i pomarańczy. Obierz obydwa owoce i pokrój na plastry. Rozłóż je na filecie od strony mięsa, a następnie polej strużką miodu. Połóż filet skórą do dołu na ruszcie i grilluj ok. 15 min.
W tym czasie posiekaj paprykę i pomidory, drobno posiekaj ząbki czosnku i wrzuć przygotowane warzywa do rozgrzanego woka. Pokrój jarmuż w paski, posiekaj chili, dodaj do woka i podduś. Dopraw solą i pieprzem – uważaj, żeby nie przesadzić z czasem duszenia, bo papryka i kapusta mogą stracić kruchość. Dodaj do woka świeży szczaw i dokładnie wymieszaj. Nałóż pośrodku talerzy porcje warzyw, a na wierzchu kawałki filetu z łososia.

Opracowane na podstawie programu “Specjały Islandii”

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE