Sformati di parmigiano

Sformati di parmigiano
Oceń przepis:
12 ocen Średnia ocena: 3.40

Przygotował:

Anne Burrell

Seria kulinarna:
Sekrety szefowej kuchni (odc. 18)
Trudność:
łatwe
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska
Ilość osób:
8

Składniki:

  • olej w spreju
  • 2 szklanki śmietany kremówki
  • 4 jajka
  • 1 szklanka tartego parmezanu
  • sól
  • szczypta pieprzu kajeńskiego
  • słoiczek marynowanej pieczonej papryki pokrojonej w paseczki
  • 2 szklanki rukoli
  • oliwa extra vergine
  • 3-4 łyżki octu sherry
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 8 kokilek albo jednorazowych aluminiowych foremek po 200 ml

Kalkulator wag i miar

Przepis

Rozgrzej piekarnik do 160oC. Spryskaj kokilki albo foremki olejem w spreju. Wlej do miski kremówkę, dodaj jajka oraz parmezan i wymieszaj trzepaczką. Dopraw solą i pieprzem kajeńskim. Rozdziel mieszaninę między kokilki/foremki. Ustaw je w brytfance i zalej wrzątkiem do połowy wysokości kokilek/foremek. Przykryj folią aluminiową i zapiekaj 20-25 minut. Wyjmij z piekarnika i rozstaw na metalowej kratce. Przed podaniem odgrzej porcje przez 10 minut w piekarniku. W tym czasie wymieszaj paprykę z migdałami, zieleniną, odrobiną oliwy oraz octu i oprósz solą. Rozłóż porcje sałatki na talerzach. Wysuń sformati z kokilek/foremek i ułóż na talerzach obok sałatki. Skrop je oliwą przed podaniem.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE