Serowy omlet z pikantną salsą żurawinową

Serowy omlet z pikantną salsą żurawinową
Oceń przepis:
23 ocen Średnia ocena: 4.30
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski

Przepis

Składniki:
4 jajka
150 ml mleka
50 g sera gruyere
50 g żółtego sera (np. Gouda)
sól, pieprz
kawałek masła do smażenia

salsa żurawinowa:
100 g świeżej lub suszonej żurawiny
pół czerwonej cebuli
1 mała papryczka chilli
1 mała limonka
1 łyżka miodu
szczypta mielonego kminku
odrobina świeżo posiekanej kolendry
sól

Przygotowanie:
Świeżą żurawinę dokładnie opłucz, przebierz i osusz, a następnie posiekaj drobno. Jeśli użyjesz suszonej żurawiny wystarczy ją posiekać. Cebulę pokrój w drobną kostkę. Papryczkę chilli przetnij wzdłuż, pozbaw nasion, a następnie posiekaj drobno. Limonkę wyparz, skórkę zetrzyj, a sok wyciśnij. Wymieszaj wszystko – żurawinę, cebulę, chilli, skórkę oraz sok z limonki. Dodaj łyżkę miodu, szczyptę kminku oraz odrobinę soli. Wymieszaj jeszcze raz dokładnie.
Sery zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Jajka wbij do miski, dodaj mleko, sól, szczyptę pieprzu i wymieszaj trzepaczką. Na patelni rozpuść masło, wlej jajeczną masę, a na wierzch posyp starte sery. Delikatnie potrząsając patelnią usmaż omlet. Złóż go w pół i delikatnie zdejmij na talerz. Gotowy omlet polej salsą, posyp świeżo posiekaną kolendrą.

przepis nadesłała Paulina Wnuk
www.frommovietothekitchen.pl

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE