Serowe ravioli z sosem paprykowym

Serowe ravioli z sosem paprykowym
Oceń przepis:
28 ocen Średnia ocena: 4.00
Seria kulinarna:
Kurs gotowania Donny Dooher (odc.11)
Trudność:
trudne
Rodzaj dania:
Makarony, kluski
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska
Ilość osób:
6

Przepis



SEROWE RAVIOLI
2 szklanki (500 ml) mąki
2 łyżeczki (10 ml) gruboziarnistej soli
3 jajka
1 łyżka stołowa (15 ml) oliwy z oliwek
1 łyżeczka (5 ml) niesolonego masła
1 łyżka stołowa (15 ml) drobno posiekanej cebuli
1 szklanka (250 ml) sera Taleggio
1 szklanka (250 ml) sera ricotta
2 łyżki stołowe (30 ml) tartego parmezanu
gruboziarnista sól i świeżo mielony pieprz

Przygotowanie
Przesiać mąkę i sól, uformować kopczyk i zrobić wgłębienie. Wbić jajka, wlać oliwę i mieszać widelcem, aż powoli łącząc płyny się z mąką. Wyrabiać rękami 10 min., aż powstanie gładkie, elastyczne i nielepiące się ciasto. Włożyć do posmarowanej oliwą miski, przykryć folią i zostawić na 30 min. w pokojowej temperaturze. Na małej patelni roztopić masło i podsmażyć cebulę, aż zmięknie.
Zestawić z ognia, dodać sery, wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. Cienko rozwałkować na długi pas ¼ ciasta, przyciąć brzegi, na połowie ułożyć w równych, 5-cio centymetrowych odstępach, po 1 łyżce stołowej (7 ml) nadzienia. Posmarować wodą wolne fragmenty ciasta pomiędzy farszem. Złożyć ciasto na pół, przykrywając farsz. Mocno docisnąć pomiędzy poszczególnymi porcjami. Pociąć na kwadraty z nadzieniem pośrodku każdego z nich. Przykrywać przed ugotowaniem. Powtarzać do wyczerpania farszu. Pozostałe ciasto można zawinąć w folię i przechowywać w lodówce 3 dni, albo w zamrażalniku 1 miesiąc. W dużym garnku zagotować soloną wodę, wrzucić ravioli i gotować 2 min. Odcedzić, polać gorącym sosem paprykowym, posypać natką.


SOS PAPRYKOWY
6 czerwonych papryk
2 łyżeczki (10 ml) oliwy z oliwek
2 łyżki stołowe (30 ml) niesolonego masła
1 posiekany ząbek czosnku
6 filetów z sardeli
1 ½ łyżeczki (7 ml) gruboziarnistej soli
2 łyżeczki (10 ml) soku z cytryny
2 łyżki stołowe (30 ml) posiekanej natki


Przygotowanie
Rozgrzać piekarnik do 190 stopni Celsjusza. Ułożyć papryki na blasze i piec 25 min., a następnie przełożyć do dużej miski i szczelnie przykryć folią. Obrać ze skóry, oczyścić z pestek. Na małej patelni rozgrzać masło oraz oliwę i przez 15 sekund podsmażać czosnek. Dodać filety z sardeli, zmniejszyć ogień, dusić 1 min. Zmiksować paprykę, sardele, sok z cytryny i sól na gładkie puree. Podgrzać w rondelku.

@ Donna Dooher

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE