Serowe babeczki scones z dżemem pomidorowym

Serowe babeczki scones z dżemem pomidorowym
Oceń przepis:
12 ocen Średnia ocena: 3.80
Seria kulinarna:
Ideał (odc. 13)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Ilość osób:
8

Przygotowanie:

Składniki:
200 g mąki ze środkiem spulchniającym plus trochę do oprószenia
¼ łyżeczki soli
½ łyżeczki gorczycy w proszku
½ łyżeczki pieprzu kajeńskiego
40 g masła
60 g startego ostrego cheddara i trochę do posypania
trochę mleka

Śmietankowy twarożek ze szczypiorkiem:
1 pęczek szczypiorku, drobno posiekany
200 g miękkiego śmietankowego twarogu

Dżem pomidorowy:
50 ml oliwy
1 duża cebula, obrana i drobno posiekana
5 łyżeczek drobno startego czosnku
3 łyżeczki drobno startego świeżego imbiru
6 świeżych chili, opieczonych, bez skórki i posiekanych
3 łyżeczki żółtej gorczycy
1 kg krojonych pomidorów z puszki lub świeżych bez skórki
250 g drobnego cukru
250 ml białego octu winnego

Przygotowanie:
Dokładnie wymieszaj twaróg ze szczypiorkiem, dopraw do smaku solą oraz świeżo mielonym czarnym pieprzem i wstaw do lodówki przed podaniem.

Dżem pomidorowy: rozgrzej oliwę w rondlu o grubym dnie i usmaż cebulę na małym ogniu, żeby zmiękła. Po 5 minutach dodaj czosnek oraz imbir i smaż kolejne 5 minut.

Wmieszaj posiekane chili, gorczycę oraz pomidory i smaż 20 minut, aż większość płynu odparuje.

Wymieszaj w misce cukier z octem i wlej do rondla z pomidorami. Zagotuj, dopraw solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem, zdejmij z ognia i odstaw do ostygnięcia. Przełóż do hermetycznie zamykanych słoików i wstaw do lodówki.

Nagrzej piekarnik do 220oC - 200oC z termoobiegiem i lekko natłuść blachę do pieczenia.

Przesiej do miski mąkę, sól, gorczycę w proszku i pieprz kajeński.

Pokrój masło na małe kawałki, dosyp mąkę i połącz składniki, siekając dwoma nożami. Stopniowo dodaj ser i mleko, intensywnie mieszając nożem, aż mieszanina zacznie się kleić.

Przełóż ciasto na oprószony mąką blat i rozwałkuj na grubość około 3 cm. Wytnij bułeczki scones okrągłą foremką, a następnie rozwałkuj połączone okrawki ciasta i wycinaj kolejne, aż zużyjesz całe ciasto.

Ułóż scones na przygotowanej blasze, posyp serem i piecz 10-15 minut, aż się zezłocą. Przestudź nieco i podaj z porcją twarożku i dżemem pomidorowym.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE