Sernik z sera roquefort na ciepło

Sernik z sera roquefort na ciepło
Oceń przepis:
7 ocen Średnia ocena: 3.90
Seria kulinarna:
Delia na zimę (odc.8)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska

Przepis



Spód
10 dag rozdrobnionego, białego pieczywa
5 dag tartego sera Pecorino
trochę roztopionego masła

Nadzienie
3 jajka
20 dag twarogu
10 dag serka homogenizowanego fromage frais
15 dag sera Roquefort
1 łyżka stołowa posiekanego szczypiorku
sól, pieprz
dymka do ozdoby

Przygotowanie
Mieszamy rozdrobnione pieczywo z serem i masłem, ugniatamy na dnie tortownicy i zapiekamy 10-15 minut w 190 stopniach Celsjusza. W tym czasie ubijamy na gładko jajka twaróg, dodajemy serek homogenizowany i Roquefort, oraz szczypiorek. Próbujemy i doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Mieszamy. Wylewamy masę na podpieczony spód, posypujemy drobno posiekaną dymką i pieczemy 35-40 minut w piekarniku, rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza.
Podajemy z gruszką i sosem vinaigrette z octu balsamicznego.(patrz: odzielny przepis)

© Delia Smith

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE