Sernik z Ricottą

Sernik z Ricottą
Oceń przepis:
4 oceny Średnia ocena: 4.30
Seria kulinarna:
Martha piecze (odc. 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Ilość osób:
8

Przygotowanie:


Ciasto:
1 kilogram odsączonej ricotty
1 łyżeczka skórki pomarańczowej
1 miarka cukru
1/3 miarki mąki
6 jajek
1 łyżeczka esencji waniliowej
¼ łyżeczki soli

Przygotowanie:
Rozgrzewamy piekarnik do 160 stopni C. Wstawiamy blachę na środkowy poziom piekarnika. Smarujemy masłem i posypujemy mąką 20-centymetrową formę. Strzepujemy nadmiar mąki. Stawiamy formę na papierze do pieczenia. Do średniej miski przesiewamy cukier i mąkę. Do dużej miski wkładamy ricottę, skórkę pomarańczową i mieszamy na gładką masę. Wsypujemy cukier i mąkę. Mieszamy do połączenia składników. Pojedynczo wbijamy jajka. Mieszamy. Dodajemy esencję waniliową i sól. Wlewamy ciasto do przygotowanej formy. Pieczemy na środkowym poziomie w piekarniku przez 55-60 minut, aż ciasto zyska złocisty odcień. Środek ciasta powinien być twardy. Sprawdzamy nożem czy ciasto się upiekło. Studzimy sernik. Owijamy folią i wstawiamy do lodówki przynajmniej na 2 godziny.

© Martha Stewart

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA