Sernik z owocowym wirem z mango

Przygotował:

Anna Olson

Seria kulinarna:
Na słodko 2 (odc.36)
Trudność:
trudne
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa

Przepis

Spód
1 1/3 szklanki mąki uniwersalnej
1 1/3 pokruszonych pełnoziarnistych herbatników typu Digestive
1 1/3 szklanki nie słodzonych wiórków kokosowych
3 łyżki cukru
2 łyżeczki startej skórki z limonki
240g masła, stopionego

Nadzienie owocowe
2 łyżki masła
1 świeże mango, obrane i pokrojone w plasterki
¼ szklanki cukru
1 łyżeczka skórki z limonki
1 łyżka soku z limonki
1 łyżeczka świeżo startego imbiru
½ łyżeczki startej gałki muszkatołowej

Nadzienie serowe
½ kg mielonego pełnotłustego twarogu o temperaturze pokojowej
¾ szklanki cukru
1½ łyżki mąki uniwersalnej
1/8 łyżeczki soli
½ szklanki puree z mango (świeżego albo z puszki)
2 łyżki kwaśnej śmietany
1 łyżka soku z limonki
1½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
3 jajka

Wir z mango
½ szklanki puree z mango (świeżego albo z puszki)
3 łyżki cukru
1 żółtko

Przygotowac spód
Rozgrzać piekarnik do 175ºC. Zmieszać mąkę, pokruszone herbatniki i wiórki kokosowe z mąką i startą skórką z limonki. Dodać stopione masło i wymieszać składniki na jednolitą grudkowatą masę. Przełożyć ciasto do nienatłuszczonej tortownicy o średnicy 20 cm i docisnąć je do dna i ścianek. Piec 8 –10 min
aż krawędzie lekko zbrązowieją i odstawić do ostygnięcia. Owinąć tortownicę folią aluminiową
i wstawić do większej formy o wysokich, 5-centymetrowych brzegach. Zmniejszyć temperaturę piekarnika do 150ºC.

Przygotować nadzienie owocowe
Stopić masło na patelni, na średnim ogniu. Dodać mango, cukier, skórkę i sok z limonki, imbir i gałkę muszkatołową. Podsmażać przez 5 – 6 min, aż owce zmiękną, a płyn odparuje. Ostudzić nadzienie przez 10 min i rozłożyć na upieczonym spodzie.

Nadzienie serowe
Zmieszać w malakserze lub utrzeć mikserem twaróg, aż będzie gładki i puszysty, często zdejmując ser ze ścianek naczynia. Dodać cukier, mąkę i sól. Mieszać zdejmując masę ze ścianek. Dodać puree z mango, kwaśną śmietanę, sok z limonki i ekstrakt waniliowy. Dobrze wymieszać, żeby nie było grudek. Stale mieszając dodawać po jednym jajku. Gładkie nadzienie wylać na przygotowany spód.

Przygotowac wir z mango
Zmieszać puree z mango, cukier i żółtko. Polać mieszaniną przygotowane ciasto i czubkiem noża delikatnie wymieszać z serową masą, tworząc nieregularny wzór na powierzchni nadzienia. Wlać wrzątek do połowy wysokości zewnętrznej, dużej formy i piec przez 1,5 – 2 godz. Po upływie połowy czasu pieczenia uchylić drzwiczki piekarnika na 10 min, następnie zamknąć. Gdy ciasto się dopiecze wyłączyć piekarnik i studzić ciasto przy uchylonych drzwiczkach. Schłodzić ciasto w lodówce przez noc nie wyjmując go z tortownicy. Przed podaniem okroić nożem brzegi ciasta, żeby łatwo odeszły od formy, otworzyć tortownicę i przełożyć sernik na talerz lub paterę.

© Anna Olson

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE