Sernik z czekoladą i tofu

Sernik z czekoladą i tofu
Oceń przepis:
27 ocen Średnia ocena: 4.10

Przygotował:

Janella Purcell

Seria kulinarna:
Żołądek czy rozsądek? 2 (odc. 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka

Przepis


Baza:
filiżanka mąki ryżowej
filiżanka migdałów albo orzechów laskowych
2 łyżeczki cynamonu
łyżeczka imbiru
łyżka syropu klonowego albo z agawy
1/3 filiżanki oleju słonecznikowego albo tłuszczu omega
łyżeczka ekstraktu waniliowego
szczypta soli

Nadzienie:
450 g gorzkiej czekolady bez dodatku nabiału
180 g kremowego tofu
filiżanka espresso albo 30 ml mocnej kawy
łyżeczka ekstraktu waniliowego
½ albo 1/3 filiżanki cukru palmowego

Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 160°C. Natłuścić formę o średnicy 20 cm. Wsypać suche składniki bazy do robota kuchennego. Rozdrobnić. Dodać płynne składniki. Miksować, aż powstanie kula z ciasta. Wykleić formę. Piec przez 15 minut. Roztopić czekoladę w kąpieli wodnej. Zmiksować tofu. Dodać je do schłodzonej czekolady. Wylać na ciasto i piec przez 20 minut w temperaturze 160°C. Ostudzić przed wyjęciem z formy. Podawać z owocami jagodowymi.

Opracowano na podstawie programu „Żołądek czy rozsądek 2”.


 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE