Sernik nowojorski

Sernik nowojorski
Oceń przepis:
15 ocen Średnia ocena: 4.10
Seria kulinarna:
Martha piecze (odc. 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Kuchnia świata:
Kuchnia Ameryki Północnej

Przepis


Porcja na 25-centymetrowy sernik (Schłodzone ciasto zawijamy folią. Możemy przechowywać je w lodówce przez 3 dni. Najlepiej smakuje po schłodzeniu przez całą noc. Wyjąć z lodówki 20 minut przed podaniem).


Kruszonka:
12 krakersów z mąki graham
6 łyżek stopionego masła
2 łyżki cukru
szczypta soli gruboziarnistej

Ciasto:
miękkie masło do wysmarowania form
1,7 kg (7 pudełek po 220 gramów) kremowego serka w temperaturze pokojowej
2 ¼ miarki cukru
½ miarki mąki
1 miarka kwaśnej śmietany w temperaturze pokojowej
1 ½ łyżeczki esencji waniliowej
5 dużych jajek w temperaturze pokojowej
1 łyżeczka skórki z cytryny (dowolnie)


Przygotowanie:
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C. Smarujemy boki zamykanej formy. Owijamy boki formy i dno folią. Robimy kruszonkę. Rozdrabniamy krakersy w mikserze na proszek. Wsypujemy pokruszone krakersy do średniej miski, dodajemy masło, cukier i sól. Mieszamy. Wkładamy kruszonkę do formy i wyrównujemy dnem miarki. Wstawiamy formę z kruszonką do zamrażalnika na 15 minut. Stawiamy formę na papierze do pieczenia. Pieczemy aż kruszonka stanie się twarda i zyska złoto-brązowy kolor, przez 15 minut. Studzimy kruszonkę. W mikserze ubijamy serek na puszystą masę przez 3 minuty. Zbieramy serek z brzegów miski. W dużej misce mieszamy cukier z mąką. Ustawiamy mikser na niskich obrotach. Powoli wsypujemy do sera suche składniki. Mieszamy na gładką masę. Wlewamy kwaśną śmietanę i esencję waniliową. Mieszamy. Pojedynczo wbijamy jajka. Mieszamy aż składniki się połączą. Nie mieszamy zbyt długo. Wlewamy masę serową do przygotowanych form. Ustawiamy formę w dużym naczyniu do pieczenia. Ostrożnie wlewamy wrzątek do naczynia do połowy wysokości formy z ciastem. Pieczemy przez 45 minut. Zmniejszamy temperaturę do 160 stopni C. Pieczemy aż ciasto stanie się zwarte, ale miękkie w środku, przez 30 minut. Wyłączamy piekarnik. Zostawiamy ciasto na godzinę przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Wyjmujemy i studzimy. Chłodzimy przynajmniej przez 6 godzin. Najlepiej przez całą noc. Podważmy ciasto w formie nożem przed wyjęciem.

© Martha Stewart

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE