Sernik nowojorski

Sernik nowojorski
Oceń przepis:
11 ocen Średnia ocena: 4.20

Przygotował:

Anna Olson

Seria kulinarna:
Na słodko 3 (odc.24)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Kuchnia świata:
Kuchnia Ameryki Północnej

Przepis

Ilość: 16 porcji

Spód
120 g masła o temperaturze pokojowej
¼ szklanki brązowego cukru
1 jajko
1 ¼ szklanki mąki

Nadzienie
1 kg serka śmietankowego o temperaturze pokojowej
1 ¼ szklanki cukru
¼ szklanki mąki
3 jajka
1 łyżka ekstraktu wanilii
½ szklanki crème fraiche

Polewa
1 ½ szklanki crème fraiche
¼ szklanki cukru
1 łyżeczka ekstraktu wanilii

Owoce jagodowe do dekoracji

Przygotowanie spodu
Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C.
Mikserem utrzeć masło z cukrem na puszystą masę. Dodać jajko i zmiksować. Dodać mąkę i miksować aż składniki się połączą. Podzielić masę na dwie części. Połowę owinąć folią i odłożyć do lodówki, drugą połową cienko wylepić dno tortownicy o średnicy 25 cm. Wstawić do piekarnika i piec 10 minut. Wyjąć i odstawić do ostygnięcia. Na upieczony spód wyłożyć cienką warstwą drugą połowę ciasta.

Przygotowanie nadzienia
Podwyższyć temperaturę piekarnika do 230°C. Rozetrzeć serek mikserem lub w malakserze. Cały czas ucierając, stopniowo dodać cukier. Wmieszać mąkę. Po kolei dodać jajka, za każdym razem dobrze miksując. Wmieszać ekstrakt wanilii i crème fraiche. Podczas ucierania regularnie zgarniać masę ze ścianek miski. Wyłożyć masę na spód, wyrównać wierzch i wstawić do piekarnika. Piec 10 minut, potem obniżyć temperaturę do 150°C i piec jeszcze 30 minut.

Przygotowanie polewy
Wymieszać składniki trzepaczką na gładką masę, wyłożyć na gorący sernik i delikatnie rozprowadzić. Wstawić do piekarnika na 15 minut. Wyjąć sernik z piekarnika i odstawić na 30 minut. Obkroić nożem wokół boków formy i odstawić sernik, by ostygł do temperatury pokojowej. Chłodzić przez całą noc w lodówce. Przed podaniem zdjąć brzegi tortownicy i pokroić sernik na porcje gorącym, suchym nożem. Rozłożyć na talerzyki, udekorować owocami i podawać.

Anna Olson w programie Na słodko podaje objętości wg miar stosowanych w Kanadzie, które mają następujące pojemności:
1 szklanka: 250 ml
1/2 szklanki: 125 ml
1/3 szklanki: 75 ml
1/4 szklanki: 50 ml



© Anna Olson

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE