Sernik miodowo-jogurtowy

Sernik miodowo-jogurtowy
Oceń przepis:
13 ocen Średnia ocena: 4.30

Przygotował:

Anna Olson

Seria kulinarna:
Anna Olson: Sezon na świeżość (odc.14)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Ilość osób:
8

Przepis

Twarożek jogurtowy
2 szklanki jogurtu greckiego
2 szklanki ricotty

Spód
2 szklanki pokruszonych herbatników graham
1 łyżeczka drobno otartej skórki z cytryny
¼ łyżeczki soli
125 g niesolonego masła, stopionego

Nadzienie
1 porcja twarożku jogurtowego
¼ szklanki miodu
1 duże jajko
1 łyżeczka drobno otartej skórki z cytryny
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

1 ½ szklanki obranego i pokrojonego w kostkę mango


Przygotowanie
Twarożek jogurtowy należy przygotować dzień wcześniej. Zmieszaj jogurt z ricottą i nałóż do durszlaka wyłożonego gazą albo papierowymi filtrami do kawy. Oprzyj durszlak na misce, przykryj folią plastikową i wstaw do lodówki, żeby serwatka mogła odciekać przez 24 godziny. Aby upiec spód, rozgrzej piekarnik do temp. 160 stopni C. Zmieszaj w misce pokruszone herbatniki, skórkę cytrynową i stopione masło. Następnie nałóż powstałą masę do foremki do pieczenia placków i ugnieć. Piecz przez 10 min. i odstaw do ostygnięcia.

Przygotuj nadzienie
Zmieszaj twarożek jogurtowy z miodem, jajkiem, skórką cytrynową i ekstraktem waniliowym. Nałóż na ostudzony spód i zapiekaj przez 30 min. Odstaw sernik do ostygnięcia, a później wstaw do lodówki na 4 godziny. Pokrojone mango nałóż na sernik przed samym podaniem.

© Anna Olson

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE