Sernik czekoladowy po irlandzku

Sernik czekoladowy po irlandzku
Oceń przepis:
3 oceny Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Anna Olson

Seria kulinarna:
Na słodko 3 (odc.2)
Trudność:
trudne
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka

Przygotowanie:

Spód
¾ szklanki pokruszonych herbatników typu digestive
½ szklanki płatków owsianych (nie błyskawicznych)
¼ ubitej szklanki złocistego cukru
75 g stopionego masła
½ łyżczi ekstraktu waniliowego

Sernik
2 szklanki śmietany kremówki
170 g czekolady deserowej
450 g zmielonego twarogu śmietankowego o temperaturze pokojowej
¾ szklanki cukru
1 łyżka skrobi kukurydzianej
½ szklanki likieru Irish Cream
2 duże jajka

Chrupka migdałowa posypka
1 łyżka białka jajka
1½ szklanki lekko uprażonych migdałów w skórkach
1/3 szklanki cukru
¼ szklanki płynnego miodu
½ łyżeczki mielonego cynamonu
½ łyżeczki miałkiej soli

Przygotowanie spodu
Rozgrzać piekarnik do 175ºC i natłuścić tortownicę o średnicy 20 cm. Wsypać pokruszone herbatniki, płatki owsiane i złocisty cukier do malaksera i zmielić, aż płatki będą rozdrobnione. Dolać stopione mleko i ekstrakt waniliowy, wymieszać, przełożyć ciasto do foremki i ugnieść. Piec 7 min. Odstawić do ostygnięcia.

Przygotowanie nadzienia
Zmniejszyć temperaturę piekarnika do 160ºC. Podgrzać śmietanę, nie doprowadzając do wrzenia. Zalać nią posiekaną czekoladę, powoli mieszać, aż się stopi i odstawić. Za pomocą miksera z mieszadłem łopatkowym utrzeć w misce twaróg, aż będzie gładki i puszysty. W czasie ucierania powoli wsypywać cukier, a następnie dodać skrobię kukurydzianą, często zdejmując masę ze ścianek. Mieszanina powinna być lekko lejąca. Powoli dolać Irish Cream oraz wbijać po jednym jajku. Dolać śmietanę z czekoladą i dokładnie wymieszać. Przełożyć nadzienie do foremki i piec 30 min. Wyłączyć piekarnik i nie otwierać drzwiczek, zostawiając tam ciasto na kolejne 30 min. Wyjąć, odstawić do całkowitego wystygnięcia i schłodzić przez noc.

Chrupka migdałowa posypka
Rozgrzać piekarnik do 175ºC. Ubić białko na puszystą piankę. Dodać pozostałe składniki i wymieszać z migdałami. Rozłożyć migdały na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i prażyć przez 20 min, mieszając od czasu do czasu, aż cukier na migdałach zbrązowieje. Odstawić do ostygnięcia. Oderwać migdałowo-karmelową warstwę od papieru, połamać i zmielić pulsacyjnie w malakserze.
Przełożyć sernik z foremki na talerz i okleić z boku migdałową posypką, zbierając nadmiar ręką. Schłodzić przed podaniem.

Anna Olson w programie Na słodko podaje objętości wg miar stosowanych w Kanadzie, które mają następujące pojemności:
1 szklanka: 250 ml
1/2 szklanki: 125 ml
1/3 szklanki: 75 ml
1/4 szklanki: 50 ml



© Anna Olson

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE