Sernik brzoskwiniowo - truskawkowy

Sernik brzoskwiniowo - truskawkowy
Oceń przepis:
24 ocen Średnia ocena: 4.00
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka

Przepis


Dno sernika:
pierniki w mlecznej czekoladzie - ja dałam gwiazdki 6 sztuk

Masa brzoskwiniowa:
1 duża puszka brzoskwiń w syropie (800g)
1 serek mascarpone (250g)
1 żelatyna - fix deserowa
100 ml wrzącej wody
50 ml zimnej wody
4 łyżki cukru

Masa malinowa:
500 g świeżych truskawek
1 szkl. cukru
300 ml śmietanki kremówki 30%
200 g serka homogenizowanego wiśniowego
1 żelatyna - fix deserowa
100 ml wrzącej wody
50 ml zimnej wody
dekoracje stokrotki
śmietana do dekorowania

Przygotowanie:
Dno tortownicy obkleiłam folią spożywczą żeby nie wyciekło, położyłam na dno pierniki w mlecznej czekoladzie jedno przy drugim tak, aby mocno były ściśnięte i się nie ruszały.

Masa brzoskwiniowa:
Brzoskwinie odsączyłam z syropu i zmiksowałam. Dodałam cukier i serek mascarpone, wymieszałam. Dodałam żelatynę-fix: czyli do miseczki wlałam wodę zagotowaną 100 ml i 50 ml zimnej wody wsypałam żelatynę-fix deserową. Całość dokładnie mieszałam do rozpuszczenia i wtedy dodałam do masy
brzoskwiniowej wymieszałam. Wlałam do tortownicy z piernikami i wstawiłam do lodówki na 1,5
godziny.

Masa truskawkowa:
Truskawki zmiksowałam, dodałam cukier, 5 łyżek serka homogenizowanego, dokładnie wymieszałam. Żelatynę - fix robimy identycznie jak do masy brzoskwiniowej i dodajmy do truskawek i serka. Ubijamy śmietankę na sztywno i delikatnie mieszamy razem z masą truskawkową. Wykładamy na zgęstniałą masę
brzoskwiniową i wstawiamy do lodówki na 4 godziny. Dekorujemy śmietaną i gotowymi stokrotkami
oraz truskawkami.

Joanna Gralik

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE