Sernik ajerkoniakowy

Sernik ajerkoniakowy
Oceń przepis:
13 ocen Średnia ocena: 4.20

Przygotował:

Anna Olson

Seria kulinarna:
Na słodko (odc.40)
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka, Potrawy wielkanocne
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa

Przepis

Ciasto
1 szklanka mąki uniwersalnej
½ kostki zimnego masła
szczypta soli
lub obrzynki ciasta po pieczeniu ciastek imbirowych na spód i boki sernika

Rozgrzać piekarnik do 175 stopni C. Zagnieść szybko składniki i rozłożyć na dnie natłuszczonej i włożonej papierem tortownicy o średnicy 25 cm. Piec przez 12-15 minut. Schłodzić. Na spód sernika można też zużyć kawałki imbirowego ciasta, pozostałego po pieczeniu świątecznych ciasteczek lub piernikowego domku.

Krem serowy
1 ½ kg tłustego kremowego twarogu o temperaturze pokojowej
1 ¾ szklanki cukru
3 łyżki mąki uniwersalnej
1 łyżka esencji waniliowej
1 łyżka esencji rumowej
1 łyżeczka startej gałki muszkatołowej
¼ łyżeczki soli
5 jajek

Zmniejszyć temperaturę piekarnika do 150 stopni Celsjusza. Utrzeć twaróg na kremową, puszystą masę, często zeskrobując go ze ścianek naczynia, żeby nie pozostawały tam grudki. Stopniowo dodawać cukier, stale czyszcząc ścianki naczynia. Dodać mąkę, wanilię, esencję rumową, gałkę muszkatołową oraz sól i starannie wymieszać składniki. Dodać jajka po jednym, mieszając. Przełożyć krem serowy na upieczony i ostudzony spód. Włożyć tortownicę do większej formy i zanurzyć ją
we wrzątku do połowy wysokości. Piec przez 1,5 godziny. Wyjąć tortownicę z wody, ostudzić ciasto,
a następnie wstawić na noc do lodówki.


Cukrzone owoce
1 białko jaja
1 szklanka miałkiego cukru
całe owoce - małe winogrona, truskawki, świeże porzeczki lub małe śliwki

Ubić białko na piankę. Za pomocą pędzla posmarować białkiem owoce i oprószyć je cukrem. Odłożyć owoce na metalową kratkę na 2 - 4 godziny. Nie zamrażać.

Bita śmietana z kropelką rumu
1 szklanka śmietany kremówki
2 łyżki cukru
2 łyżki rumu
½ łyżeczki esencji waniliowej

Zmieszać składniki i ubić na sztywno.

Okroić sernik nożem dookoła przed otwarciem tortownicy. Ozdobić sernik owocami w cukrze
i podawać pokrojony na kawałki z bitą śmietaną.

© Anna Olson

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE