Serce z płatkami róży

Serce z płatkami róży
Oceń przepis:
2 oceny Średnia ocena: 4.50
Seria kulinarna:
Królestwo bajecznych wypieków (odc. 1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka

Przepis

Składniki:
ciasto:
20 ziaren zielonego kardamonu
170 g mąki z proszkiem*
100 g białej czekolady
130 g drobnego cukru
170 g niesolonego masła
2 jajka
1 łyżeczka ekstraktu wanilii

krem:
100 g białej czekolady
100 ml śmietany kremówki
2 łyżeczki wody różanej

lukier:
200 g cukru pudru
2 łyżki wody różanej
woda

250 g świeżych malin
100 g białej czekolady (na wiórki)
płatki róży w cukrze**

forma w kształcie serca o boku 22 cm

Przygotowanie:
Masło pokroić w kostkę i odstawić, by ogrzało się do temperatury pokojowej. Wyjąć nasiona z ziaren (owoców) kardamonu i utrzeć w moździerzu na proszek. Przesiać wraz z mąką do miski. Czekoladę drobno posiekać, wrzucić do malaksera, dodać połowę cukru, zmiksować na drobne okruchy. Wlać 2 łyżki gorącej wody i zmiksować na pastę. Dodać 130 g masła i resztę cukru, zmiksować razem. Wbić jajka do malaksera, dodać ekstrakt wanilii, zmiksować na gładką masę. Wsypać mąkę z kardamonem, miksować, aż składniki się połączą. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C /170°C z termoobiegiem. Wysmarować formę resztą masła, dno wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto do formy, wygładzić wierzch, wstawić do piekarnika i piec 25-30 minut. Wyjąć z pieca, zostawić na kilka minut w formie, potem wyłożyć ciasto na kratkę, usunąć papier i odstawić do ostygnięcia. Zrobić krem: czekoladę drobno posiekać, wrzucić do miski, śmietanę wlać do rondla, doprawić wodą różaną, doprowadzić do wrzenia i wlać do czekolady. Mieszać, aż czekolada się stopi, odstawić do ostygnięcia. Ubić mikserem na krem. Zrobić lukier: przesiać cukier puder, przy pomocy trzepaczki rozrobić z wodą i wodą różaną do uzyskania gładkiej, lejącej konsystencji. Zrobić wiórki z białej czekolady: czekoladę drobno posiekać, stopić na parze, wylać na kamienny blat lub blachę odwróconą do góry dnem, rozsmarować i odstawić do zastygnięcia. Nożem nachylonym pod kątem 45° zestrugać wiórki. Ciasto przekroić poziomo na pół. Rozsmarować krem na spodzie, wyłożyć w miarę równą warstwę malin, przykryć wierzchem ciasta, polać lukrem i rozgarnąć go, by spłynął na boki. Posypać wiórkami czekolady i płatkami róży w cukrze.

* Przesiać 225 g mąki, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia i szczyptę soli. Odmierzyć potrzebną ilość. Resztę przechowywać w szczelnym słoiku, zużyć w ciągu 3 miesięcy.
** Przy pomocy pędzelka pomalować płatki róży białkiem jaja, obsypać drobnym cukrem, strząsnąć nadmiar, odłożyć w przewiewne miejsce na 2 godziny, by wyschły.

© Fiona Cairns

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE