Serce pełne słodyczy

Serce pełne słodyczy
Oceń przepis:
4 oceny Średnia ocena: 3.50
Seria kulinarna:
Królestwo bajecznych wypieków (odc. 7)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka

Przepis

Składniki:
ciasto:
175 g mąki z proszkiem*
1 łyżeczka proszku do pieczenia
175 g drobnego cukru z melasą
175 g niesolonego masła
3 jajka
1 łyżeczka ekstraktu wanilii
masło do posmarowania formy

do przełożenia:
5 łyżek dżemu malinowego

do dekoracji:
180 g drobnego cukru
1 białko
szczypta soli
½ łyżeczki winianu potasu
50 g białych pianek marshmallow
1 łyżeczka ekstraktu wanilii
2 łyżki soku z cytryny
różowy barwnik w żelu
ulubione drobne cukierki

forma w kształcie serca o boku 23 cm

Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C/170°C z termoobiegiem. Formę wysmarować masłem, dno wyłożyć papierem do pieczenia. Przesiać do miski mąkę z proszkiem i proszek do pieczenia, wsypać cukier, dodać miękkie, pokrojone w kostkę masło, wbić jajka, wlać ekstrakt wanilii. Miksować wszystkie składniki 1 2 minuty, aż się połączą. Przełożyć ciasto do formy, wygładzić wierzch, wstawić do piekarnika i piec 30-35 minut. Wyjąć z pieca, zostawić kilka minut w formie. Okroić nożem dookoła brzegów, wyłożyć ciasto na kratkę i odstawić do ostygnięcia. Zrobić masę z pianek marshmallow: szklaną miskę postawić na garnku z wodą gotującą się na małym ogniu tak, by dno nie dotykało wody. Wrzucić do niej cukier, białko, sól, winian potasu i sok z cytryny. Podgrzewać, aż składniki się połączą, od czasu do czasu zamieszać. Pokroić pianki na mniejsze kawałki, wrzucić do masy, dodać ekstrakt wanilii, wymieszać i podgrzewać, aż pianki się rozpłyną. Odwrócić ciasto spodem do góry, przekroić poziomo na pół i przełożyć dżemem. Zdjąć miskę z rondla, dodać odrobinę różowego barwnika, by zabarwić masę piankową na bladoróżowo. Ubijać mikserem kilka minut, aż masa stanie się jasna i puszysta. Pokryć masą wierzch i boki ciasta (trzeba to zrobić szybko, bo masa twardnieje). Udekorować wierzch ciasta cukierkami.

* Przesiać 225 g mąki, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia i szczyptę soli. Odmierzyć potrzebną ilość. Resztę przechowywać w szczelnym słoiku, zużyć w ciągu 3 miesięcy.

© Fiona Cairns

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE