Seitan w teksańskiej przyprawie na grill.

Seitan w teksańskiej przyprawie na grill.
Oceń przepis:
4 oceny Średnia ocena: 3.30
Seria kulinarna:
Przyjęcie u Rocco
Trudność:
łatwe

Przygotowanie:



Składniki teksańskiej przyprawy:
20 g sproszkowanego chili
1 łyżka sproszkowanego czosnku
1 łyżeczka sproszkowanej cebuli
1 łyżka suszonej bazylii
1 łyżka suszonego tymianku
1 łyżka suszonego oregano
1 łyżeczka soli morskiej
½ łyżeczki pieprzu kajeńskiego
2 łyżki brązowego cukru

Składniki marynaty i seitanu:
80 ml octu z cydru
80 ml sosu sojowego
60 ml wody
1 łyżeczka suszonej bazylii
1 łyżeczka sproszkowanego chilli
1 łyżeczka suszonej szałwii
3 rozgniecione ząbki czosnku
1 porcja teksańskiej przyprawy do grilla (przepis powyżej)
230 g gotowego seitanu, pokrojonego w kostkę
½ cebuli w piórkach

Składniki smażonych ziemniaków:
sól i czarny pieprz (do smaku)
200 g młodych ziemniaków, przeciętych na pół albo zwykłych, pokrojonych w dużą kostkę
60 ml oleju rzepakowego lub roślinnego
720 ml wody

Składniki kapusty sarepskiej:
2 łyżek oleju rzepakowego lub roślinnego
1 główka posiekanej w paski kapusty sarepskiej
3 rozgniecione ząbki czosnku
½ łyżeczki suszonej bazylii
¼ łyżeczki rozgniecionej papryczki chilli
2 łyżki sosu sojowego

Przygotowanie teksańskiej przyprawy do grilla:
W moździerzu rozgnieć razem wszystkie składniki. Odstaw na bok.

Przygotowanie marynaty:
Do średniej miski wrzuć wszystkie składniki (poza seitanem i cebulą): najpierw mokre, potem suche i dobrze wymieszaj. Dodaj seitan do marynaty i odstaw na bok na 15 minut.

Przygotowanie ziemniaków:
W średnim garnku doprowadź do wrzenia wodę, dodaj 2 łyżeczki soli, gotuj ziemniaki, aż będzie można wbić w nie metalowy szpikulec, czyli przez 4-6 minut. Gdy są gotowe, przecedź na durszlaku i odstaw na bok. Dużą patelnię postaw na średnim ogniu. Wlej tłuszcz, podgrzewaj, aż zawrze. Wrzuć odcedzone ziemniaki. Smaż, aż będą złocistobrązowe i chrupkie. Wyjmij łyżką cedzakową, wrzuć do miski wyłożonej papierowym ręcznikiem kuchennym. Dodaj sól i czarny pieprz do smaku. Trzymaj ziemniaki w ciepłym miejscu. Zachowaj tłuszcz od smażenia.

Przygotowanie kapusty sarepskiej:
Drugą, dużą patelnię postaw na średnim ogniu. Wlej tłuszcz, podgrzewaj, aż zawrze. Wrzuć czosnek, papryczki chilli, musztardę sarepską. Dobrze wymieszaj. Gdy kapusta zmniejszy objętość, dodaj bazylię i sos sojowy. Cały czas mieszaj. Gdy pozostanie ¼ kapusty, dopraw solą do smaku.

Przygotowanie seitanu:
Po 15 minutach wyjmij seitan z marynaty, pokryj grubą warstwą przypraw i odstaw na 5 minut. Postaw na ogniu patelnię z tłuszczem spod ziemniaków. Gdy tłuszcz zacznie wrzeć, dodaj seitan. Smaż ze wszystkich storn, ale cały czas przewracaj, żeby się nie przypalił. Dodaj cebulę, smaż, aż seitan będzie brązowy, a cebula zmięknie, czyli przez około 5 minut. Zdejmij z ognia.

Podanie:
Na środku talerza połóż kapustę, obłóż dookoła ziemniakami, na wierzchu ułóż seitan.

© 2012 Ayinde Howell

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA