Sczerniały stek cajun, ziemniaczane gumbo i groszek cukrowy

Sczerniały stek cajun, ziemniaczane gumbo i groszek cukrowy
Oceń przepis:
4 oceny Średnia ocena: 4.30
Seria kulinarna:
Nuta egzotyki na co dzień 2 (odc. 7)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne

Przygotowanie:



Ziemniaczane Gumbo
60 ml plus łyżka oleju
średnia biała cebula, pokrojona w kostkę
2 ząbki czosnku, drobno posiekane
6 plastrów wędzonego bekonu, pokrojonego w dużą kostkę
2 łodygi selera naciowego, pokrojonego w kostkę
pęczek boćwinki, grubo posiekanej, osobno liście i łodygi
duża zielona papryka, pokrojona w kostkę
40 g mąki
2 liście laurowe
0,5 litra wody
0,5 litra drobiowego bulionu
szczypta pieprzu kajeńskiego
90 dag białych ziemniaków, obranych i pokrojonych w ćwiartki
sól
pieprz

Mieszanka przypraw Cajun:
łyżka ostrej papryki
łyżka słodkiej papryki
łyżka pieprzu kajeńskiego
łyżka sproszkowanego czosnku
łyżka sproszkowanej cebuli
łyżka suszonego tymianku
łyżka proszku gumbo fileé
łyżka sproszkowanej musztardy
2 łyżki świeżo zmielonego pieprzu

Sczerniały Stek Cajun:
litr piwa korzennego
mieszanka przypraw Cajun
4 90-dekagramowe steki T-bone

Groszek cukrowy:
30 dag groszku cukrowego bez łupin, zblanszowanego w solonej wodzie
łyżka soli morskiej


Ziemniaczane Gumbo:
1. Na średnio rozgrzanej, głębokiej patelni rozgrzać łyżkę oleju.
2. Dodać cebulę, smażyć na złotobrązowo.
3. Dodać czosnek i wędzony bekon, smażyć dalej.
4. Gdy bekon usmaży się na chrupko, dodać seler, łodygi boćwiny i zielony pieprz. Smażyć, aż składniki zmiękną.
5. Przełożyć wszystko z patelni do miski i odstawić na bok.
6. Na tej samej patelni rozgrzać resztę oleju, dodać mąkę i liście laurowe.
7. Drewnianą łyżką wymieszać mąkę z olejem, aż do uzyskania konsystencji pasty. Smażyć aż mąka nabierze brązowo-orzechowego koloru.
8. Dodać wodę, drobiowy bulion i pieprz kajeński, wymieszać.
9. Dodać ziemniaki i odłożoną wcześniej bekonową mieszankę. Gotować przez 30 minut, aż ziemniaki zmiękną, a płyn nabierze konsystencji gęstego sosu.
10. Dodać liście boćwiny, doprawić solą i pieprzem, gotować do zmięknięcia liści i podawać.

Sczerniały stek Cajun z groszkiem cukrowym:
1. Marynować steki przez dobę w piwie korzennym.
2. Wyjąć mięso z marynaty i osuszyć.
3. Wysypać mieszankę przypraw Cajun na talerz. Na średnim ogniu rozgrzać żeliwną patelnię.
4. Steki doprawić solą, położyć na mieszance przypraw Cajun i mocno docisnąć. Obrócić steki i powtórzyć czynność.
5. Smażyć steki pojedynczo na żeliwnej patelni 2-3 minuty z każdej strony (stek średnio wysmażony). Przed podaniem zostawić mięso na kilka chwil.
6. Nałożyć groszek cukrowy posypany solą morską i podawać z ziemniaczanym gumbo.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za 19,99 zł przez 5 mies. ZAMÓW ONLINE