Schab z sosami romesco i tzatziki

Schab z sosami romesco i tzatziki
Oceń przepis:
6 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

James Martin

Seria kulinarna:
Sobota w kuchni z Jamesem (odc.7)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Ilość osób:
4
Czas przygotowania:
1 godzina

Przygotowanie:


Marynata
1 łyżeczka zmielonej kurkumy
1 łyżeczka zmielonej papryki
1 łyżeczka suszonego, zmielonego imbiru
1 łyżeczka zmielonego kminu włoskiego
nieco oleju sezamowego
2 łyżki stołowe brązowego cukru
1 łyżka stołowa sosu Worcestershire
1 łyżeczka zmielonego chilli
1 łyżeczka przecieru pomidorowego
1 łyżeczka soli
½ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu

Składnik główny
200 g schabu bez kości
nieco oliwy

Składniki sosu tzatziki
1 obrany ogórek, bez nasion, drobno pokrojony
1 łyżeczka soli
200 g jogurtu greckiego
1 posiekany ząbek czosnku
garść świeżych, posiekanych liści mięty
sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Składniki sosu romesco
1 czerwona papryka
1 posiekana czerwona cebula
2 papryczki birds eye, przekrojone wzdłuż i pozbawione nasion
2 łyżki stołowe oliwy
2 pomidory, przekrojone na pół
125 g prażonych, zmielonych migdałów
1 łyżka stołowa octu z białego wina
25 g prażonej bułki tartej
125 ml oliwy
sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Przyrządzenie mięsa
Rozgrzać piekarnik do 200°C. Do miski wrzucić wszystkie składniki marynaty (poza mięsem i oliwą). Starannie wymieszać. Włożyć schab, pokryć marynatą i pozostawić na 20-30 minut. Otrząsnąć nadmiar marynaty. Silnie rozgrzać patelnię. Wlać oliwę, podgrzać, nałożyć mięso i smażyć przez 1-2 minuty po obu stronach. Przełożyć do piekarnika i piec przez 8-10 minuty, aż będzie miękkie. Wyjąć z piekarnika i odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce.

Przyrządzić tzatziki
Wymieszać ogórek z solą, wyłożyć na godzinę na sito. Opłukać i osuszyć na papierowych ręcznikach kuchennych. Przełożyć ogórek do miski, dodać jogurt, czosnek i miętę. Wymieszać. Doprawić do smaku solą i czarnym pieprzem.

Przygotować sos romesco
Na blasze położyć paprykę, cebulę i chilli. Polać oliwą. Wstawić do piekarnika na 10-12 minut, aż warzywa będą miękkie i zbrązowieją. W tym czasie silnie rozgrzać teflonową patelnię, ułożyć na niej pomidory rozcięciem do spodu i smażyć, aż sczernieją.

Do malaksera wrzucić upieczone warzywa i pomidory, mielone migdały, bułkę tartą. Wlać ocet. Miksować przez 2 minuty na pastę. Nie wyłączając urządzenia wlewać stopniowo oliwę ciągłym strumieniem, aż powstanie gęsty sos. Doprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

Mięso podawać pokrojone w plastry i ułożone na półmisku. Sosy umieścić po obu stronach mięsa.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 129 innych kanałów? Pakiet Optimum+ w promocyjnej cenie! ZAMÓW ONLINE