Schab z karmelizowanymi jabłkami i cydrem

Schab z karmelizowanymi jabłkami i cydrem
Oceń przepis:
30 ocen Średnia ocena: 4.10

Przygotował:

James Martin

Seria kulinarna:
James Martin w Bretanii
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska

Przepis


Schab:
oliwa z oliwek
kawałek masła
2 łyżki brązowego cukru
3 jabłka, obrane, pozbawione pestek i pocięte na pierścienie
1 schab pocięty na grube plastry
2 cebule, pokrojone
2 ząbki czosnku, posiekane
1 jabłko
200 - 250 ml wytrawnego cydru
150 - 200 ml rosołu z kurczaka
2 liście laurowe
2 gałązki tymianku
55 g świeżej śmietany lub kwaśnej śmietany
garść natki pietruszki, posiekanej

Smażone ziemniaki:
oliwa z oliwek
kawałek masła
2 cebule, posiekane
2 ząbki czosnku, posiekanego
500 g ugotowanych młodych ziemniaków, pociętych na ćwiartki
150 – 175 g wędzonego boczku
2 gałązki tymianku

Przygotowanie:
Podgrzej odrobinę oliwy z oliwek i masło w dużej nieprzywierającej patelni. Dodaj cukier i delikatnie podgrzej, póki się nie rozpuści. Dodaj pierścienie z jabłek i karmelizuj jej przez kilka minut z obu stron, póki się nie przyrumienią. Zdejmij patelnię z ognia i odłóż na bok.
Dodaj oliwy i przyrumień schab z obu stron. Wyjmij z patelni i odstaw na bok. Dodaj pokrojąną w plasterki cebulę i delikatnie smaż przez 2 - 3 minuty aż zmięknie. Przełóż na patelnię schab pokrojony na plastry, dodaj czosnek i dopraw solą i pieprzem. Wmieszaj pocięte w kostkę jabłko i dolej cydru. Podgrzej i gotuj na wolnym ogniu, żeby odparować wodę. Dodaj rosół, liście laurowe i gałązki tymianku. Doprowadź do wrzenia, zmiejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez 8 - 10 minut, póki schab się nie ugotuje. W tym czasie przygotuj ziemniaki. Podgrzej odrobinę oliwy z oliwek i masło na nieprzywierającej patelni. Podsmaż cebulę i czosnek, żeby zmiękły. Dodaj ziemniaki, boczek i tymianek. Dopraw solą i pieprzem. Smaż przez 8 - 10 minut, aż ziemniaki i boczek będą złocisto brązowe i chrupiące. Zdejmij schab z patelni i nadal odparowuj płyn przez kilka minut. Wmieszaj śmietanę, posiekaną natkę pietruszki i podgrzewaj przez 1 - 2 minuty. Podgrzej pierścienie z jabłek na oddzielnej patelni przez 1-2 minut, żeby je podgrzać. Nałóż podsmażone ziemniaki na talerze i obok ułóż schab. Podaj z pierścieniami z jabłek polanymi sosem.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE