Schab pieczony w rozmarynie

Schab pieczony w rozmarynie
Oceń przepis:
4 oceny Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

Agnieszka Kręglicka

Seria kulinarna:
Para w kuchni (odc.6)
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Dokładnie oczyszczony schab natrzeć solą i pieprzem. Obłożyć całymi gałązkami rozmarynu i obwiązać sznurkiem, można przygotować poprzedniego dnia i zostawić na noc w lodówce. Główki czosnku przeciąć poziomo na pół. Na patelni z rozgrzaną oliwą obsmażyć mięso z każdej strony oraz zrumienić połówki czosnku od strony rozcięcia. Wstawić razem do naczynia żaroodpornego. Piec w temperaturze ok.180 C ok. 20-30 minut na 0,5 kg mięsa, w czasie pieczenia podlewać sokiem, winem, rosołem lub wodą. Po upieczeniu wyjąć i odstawić na 10-15 minut, by soki równomiernie rozeszły się wewnątrz mięsa. Podawać z upieczonymi ząbkami czosnku.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za 19,99 zł przez 5 mies. ZAMÓW ONLINE