Saupiquet z szynki Pierre’a

Saupiquet z szynki Pierre’a
Oceń przepis:
29 ocen Średnia ocena: 4.10

Przygotował:

Julie Andrieu

Seria kulinarna:
Francuskie wędrówki Julie (odc. 53)
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 8 plastrów szynki białej grubości 1 cm

  • 4 szalotki
  • 25 gr. masła
  • 70 gr. koncentratu pomidorowego
  • 200 ml białego wina (wytrawnego, lecz nie za bardzo, typu chablis)
  • 500 ml gęstej śmietany
  • Pieprz
  • Ryż, jako dodatek

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Nagrzej piekarnik na 200°C.
Obierz i posiekaj szalotkę. Roztop masło w rondelku i dodaj szalotkę.
Wlej wino i odparuj je prawie całkowicie. Dodaj koncentrat pomidorowy i dobrze wymieszaj. Dodaj śmietanę.
Podgrzej kilka minut i popieprz. Ułóż plastry szynki w naczyniu do zapiekania nasmarowanym masłem. Plastry mogą na siebie trochę zachodzić. Wlej sos.
Wstaw do piekarnika na 10 minut.
Podawać z białym ryżem, obficie polewając sosem!

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów Platformę CANAL+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za 0 zł przez 3 mies. ZAMÓW ONLINE