Saupiquet z szynki Pierre’a

Saupiquet z szynki Pierre’a
Oceń przepis:
31 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Julie Andrieu

Seria kulinarna:
Francuskie wędrówki Julie (odc. 53)
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 8 plastrów szynki białej grubości 1 cm

  • 4 szalotki
  • 25 gr. masła
  • 70 gr. koncentratu pomidorowego
  • 200 ml białego wina (wytrawnego, lecz nie za bardzo, typu chablis)
  • 500 ml gęstej śmietany
  • Pieprz
  • Ryż, jako dodatek

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Nagrzej piekarnik na 200°C.
Obierz i posiekaj szalotkę. Roztop masło w rondelku i dodaj szalotkę.
Wlej wino i odparuj je prawie całkowicie. Dodaj koncentrat pomidorowy i dobrze wymieszaj. Dodaj śmietanę.
Podgrzej kilka minut i popieprz. Ułóż plastry szynki w naczyniu do zapiekania nasmarowanym masłem. Plastry mogą na siebie trochę zachodzić. Wlej sos.
Wstaw do piekarnika na 10 minut.
Podawać z białym ryżem, obficie polewając sosem!

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA