Składniki:

Kalkulator wag i miar

Przepis

Satay: Wołowinę pokroić w kostkę o boku 2 cm. Wymieszać kurkumę, kmin, fenkuł, skórkę z cytryny, sól, cukier i mleczko kokosowe. Mieszać, aż cukier się rozpuści. Dodać mięso. Przykryć. Marynować przez 2 godziny. Nabić po 5 kawałków wołowiny na bambusowe szpadki nasączone w zimnej wodzie. Piec na grillu, aż mięso będzie miękkie i rumiane.
Sos z chili i orzeszków ziemnych: Orzeszki pokruszyć. Chili zalać wrzątkiem i odstawić na 20 minut. Następnie zmiksować dodając 2 łyżki wody, cebulę, czosnek i pastę krewetkową. Powinna powstać gładka pasta. W woku albo na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju. Podsmażyć pastę na średnim ogniu ciągle mieszając. Czosnek i cebula powinny zmienić kolor. Zdjąć wok z ognia. Dodać tamarynd, sól, mleczko kokosowe i cukier. Odstawić do ostygnięcia. Kiedy sos będzie zimny, dodać orzeszki.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE