Sardynki z grilla i makaron z cukinii

Sardynki z grilla i makaron z cukinii
Oceń przepis:
25 ocen Średnia ocena: 3.90

Przygotował:

Gary Rhodes

Seria kulinarna:
Gary Rhodes w kuchni przez cały rok (odc.6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb, Dania z grilla

Przygotowanie:


Składniki:
16 oczyszczonych i oskrobanych sardynek
masło do posmarowania blachy
oliwa
gruboziarnista sól morska
pokruszony, czarny pieprz
2 pomidory
4 cukinie
1 cytryna
nieco miałkiego cukru
2 małe albo 1 duża szalotka (posiekane)
nieco crème fraîche
sok z cytryny
kilka liści szczawiu

Przygotowanie:
Sardynki ułóż na blasze posmarowanej masłem. Skrop po wierzchu odrobiną oliwy. Posyp gruboziarnistą solą morską i pokruszonym, czarnym pieprzem. Włóż do lodówki i wyjmij w ostatniej chwili, żeby wstawić pod rozgrzany grill. Pomidory zblanszuj we wrzątku. Obierz ze skóry i pokrój w dużą kostkę.
Na japońskiej szatkownicy pokrój cukinię w długie paski. Cytrynę podziel na cząstki, odcinając najpierw skórę i albedo. Ułóż cząstki na blasze. Każdą posyp miałkim cukrem. Opal gazowym palnikiem kuchennym. Taki sam efekt uzyskasz pod grillem. Pokrój cząstki na trzy lub cztery kawałki.
Do dużego rondla wlej odrobinę oliwy. Dorzuć szalotki. Wystarczy je zeszklić na średnim ogniu. Do garnka z wrzącą wodą wrzuć cukinie. Gotuj przez 15 sekund na silnym ogniu. Łyżką cedzakową przełóż je na durszlak. Nałóż do szalotek. Dosyp nieco pieprzu i soli. Wyłącz gaz pod rondlem. Wstaw sardynki pod silnie rozgrzany grill na 2 minuty. Do cukinii dorzuć dwie trzecie z posiekanych pomidorów. Dodaj też dwie trzecie przypieczonych cytryn. Ostrożnie wymieszaj. Dodaj crème fraîche.
Resztę pomidorów wrzuć do miseczki razem z cytryną. Wlej nieco oliwy. Dopraw solą i pieprzem. Posiekaj liście szczawiu. Wyjmij sardynki spod grilla. Na talerz wyłóż porcję cukinii. Obok ułóż sardynki. Polej crème fraîche, dodaj pomidory z cytryną i posyp szczawiem.

© Gary Rhodes

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA