Sandwicze z wędzonym węgorzem

Sandwicze z wędzonym węgorzem
Oceń przepis:
10 ocen Średnia ocena: 4.40
Seria kulinarna:
Ideał (odc. 13)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb, Przekąski
Ilość osób:
6

Przygotowanie:


Składniki:
4 łyżki crème fraîche
1 łyżeczka świeżo startego chrzanu lub więcej, do smaku
sok z ½ cytryny, do smaku
4 kromki chleba z kminkiem albo razowego chleba z nasionami
200 g wędzonego węgorza
½ jabłka (np. reneta) bez gniazda nasiennego, w plasterkach
½ fenkułu w plasterkach, z zachowanymi listkami
herbata lapsang souchong, do podania

Przygotowanie:
1. W dużej misce przemieszaj crème fraîche, utarty chrzan, małą szczyptę soli, świeżo mielony czarny pieprz i dopraw do smaku sokiem z cytryny.

2. Lekko opiecz lub ugrilluj chleb.

3. Połowę kromek posmaruj sosem śmietanowo-chrzanowym, rozłóż na nich wędzonego węgorza, plasterki jabłek i fenkuła. Przykryj kanapki pozostałymi kromkami chleba i pokrój na wąskie paluszki.

4. Przybierz każdy sandwicz kawałkiem natki fenkułu i podaj z filiżanką herbaty lapsang souchong.


 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE