Samosy warzywne w curry

Samosy warzywne w curry
Oceń przepis:
8 ocen Średnia ocena: 4.10
Seria kulinarna:
Ideał
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Pierogi i pierożki
Kuchnia świata:
Kuchnia indyjska
Ilość osób:
12
Czas przygotowania:
1 godzina, 15 minut

Przygotowanie:


Na nadzienie:
500 g warzyw, np.: marchew, groszek, zielona fasolka, ziemniaki, świeży szpinak
3 łyżki oleju słonecznikowego
50 g zmiażdżonego czosnku
50 g drobno startego imbiru
2 duże zielone chili, drobno posiekane
200 g bardzo drobno posiekanej cebuli
1 łyżeczka kurkumy
2 łyżeczki mielonej kolendry
1 czubata łyżeczka mielonego kminu
2 łyżeczki mielonej czerwonej chili
200 g drobno posiekanych pomidorów
1 łyżeczka soku z limonki
cukier do smaku
2 czubate łyżki posiekanej świeżej kolendry

Na chutney:
150 g świeżo startego miąższu kokosowego lub wiórków kokosowych namoczonych w ciepłej wodzie
½ dużego pęczka kolendry
30 świeżych listków mięty
1 łyżeczka nasion kminu, zmiażdżonych i uprażonych
1 czubata łyżeczka cukru
3-4 zielone chili
sok z 1 limonki
¼ łyżeczki mielonej kurkumy
kawałek świeżego imbiru o długości 2,5 cm
1 czubata łyżka prażonych orzeszków ziemnych

Na samosy:
1 opakowanie gotowego ciasta do sajgonek w formie kwadratów o boku ok. 20 cm
mąką i woda
olej do głębokiego smażenia

Przygotowanie:
Nadzienie: warzywa pokrojone w kostkę (oprócz szpinaku) blanszuj 2-3 minuty, aż lekko zmiękną. Zahartuj w zimnej wodzie i dobrze odcedź. Jeśli używasz świeżego szpinaku, blanszuj go dosłownie chwilę, zahartuj, posiekaj, odciśnij i odstaw. Rozgrzej olej na dużej patelni. Dodaj czosnek, imbir, zielone chili i smaż, aż czosnek zacznie zmieniać kolor. Wmieszaj cebulę i smaż, aż się zrumieni. W filiżance połącz kurkumę, kolendrę, kmin i mieloną chili. Dodaj tyle wody, by powstała lejące pasta. Wmieszaj ją do cebuli. Wlej odrobinę wody do filiżanki, żeby wypłukać pozostałe przyprawy, i zachowaj na później. Pamiętaj – kiedy już dodasz przyprawy, potrawa zacznie przywierać. Przyprawy muszą jednak dobrze się ugotować. Dodawaj więc po trochu wody z przyprawami, żeby jedzenie się nie przypalało i nie gorzkniało. Smaż pastę przyprawową, a kiedy na dnie patelni olej zacznie się oddzielać, to znaczy, że przyprawy się ugotowały. Dodaj pomidory i smaż, aż płyn odparuje. Wmieszaj sok z limonki i cukier, a następnie warzywa pokrojone w kostkę. Na końcu wmieszaj szpinak. Gotuj 1-2 minuty, spróbuj i dopraw do smaku. Wmieszaj posiekaną kolendrę i odstaw do ostygnięcia. Chutney: wszystkie składniki zmiksuj w blenderze na gładki sos. W razie potrzeby dodaj nieco wody. Dopraw solą, spróbuj i ew. znów dopraw do smaku. Samosy: płaty ciasta ułóż w równy stosik na desce do krojenia. Na wierzchu przyłóż talerz o średnicy 18 cm. Wytnij okrąg. Przekrój na pół, by powstały półksiężyce. Z mąki i wody zrób pastę, która będzie jak gęsty klej. Z dwóch półksiężyców uformuj rożek, napełnij nadzieniem i zawiń tak, by powstał trójkąt o równych bokach. Zaklej brzegi pastą z mąki. Olej rozgrzej do 180 stopni C we frytownicy albo w garnku o grubym dnie. Smaż samosy partiami po 6 minut, aż się równomiernie zrumienią. Wyjmij łyżką cedzakową, odłóż na papier kuchenny i podaj z chutneyem.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE