Samoobsługowe hamburgery

Samoobsługowe hamburgery
Oceń przepis:
4 oceny Średnia ocena: 4.80

Przygotował:

Annabel Langbein

Seria kulinarna:
Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym 2 (odc. 5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne

Przepis

Składniki:
1 kg mielonej wołowiny dobrej jakości
2 drobno pokrojone dymki
2 liście limonki Kaffir lub skórka starta z jednej limonki
2 duże ząbki czosnku
2 łyżeczki oleju sezamowego
2 łyżki sosu z czarnej fasoli
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
3 łyżki ziaren sezamu
1 łyżka oleju do smażenia
8-10 bułek do hamburgerów

Przygotowanie:
Liście limonki kafir drobno posiekać po usunięciu twardego, środkowego nerwu. Wszystkie składniki oprócz sezamu i oleju dobrze wymieszać w dużej misce. Uformować 8-10 kulek, obtoczyć je w sezamie i spłaszczyć na grubość 1 centymetra, posypując niepokryte części i przyciskając dla pewności. Smażyć na patelni lub na ruszcie na rozgrzanym oleju na złoto. Około dwóch minut z każdej strony. Podawać w bułkach z salsą z mango.

© Annabel Langbein


 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE