Saltimbocca

Saltimbocca
Oceń przepis:
9 ocen Średnia ocena: 3.70
Seria kulinarna:
W interesie mięsożercy
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Przepis

Tuż przed smażeniem posól i popieprz kotlety. Rozgnieciony czosnek wrzuć na patelnię polaną oliwą. Każdą porcję udekoruj listkiem szałwii i plastrem boczku. Uderz je delikatnie kilka razy tłuczkiem, żeby składniki się połączyły. Gdy czosnek się zarumieni, zdejmij go z patelni, a połóż na niej mięso. Smaż, aż się skarmelizuje i przełóż na deskę, żeby odpoczęło. Zdeglasuj patelnię za pomocą białego wina. Dodaj kawałek masła i zdjęty wcześniej czosnek. Gotuj na bardzo wolnym ogniu do uzyskania konsystencji emulsji. Połóż kotlety z powrotem na patelni i posyp je posiekaną natką pietruszki. Podawaj z zieloną fasolką z wody doprawioną masłem i solą.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE