Saltimbocca

Saltimbocca
Oceń przepis:
22 ocen Średnia ocena: 4.10
Seria kulinarna:
Kulinarne safari (odc. 8)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska

Składniki:

  • 6 udźców cielęcych (girello)
  • 6 listków szałwii
  • 3 plasterki prosciutto
  • ¼ szklanki mąki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 20 g masła
  • sól i pieprz
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka pokrojonej natki
  • 2 łyżki bulionu
  • białe wino do polania

Kalkulator wag i miar

Przepis

Z udźca cielęcego usuwamy błony i na nich gotujemy wywar. Tniemy cielęcinę na plastry i lekko ubijamy. Na każdy kotlecik kładziemy listek szałwii i plasterek cienko pokrojonego prosciutto. Lekko tłuczemy. Składamy delikatnie brzegi, tak żeby szynka znalazła się wewnątrz. Wlewamy na patelnię oliwę z oliwek. Dodajemy trochę masła, dzięki czemu mięso zbrązowieje. Kładziemy delikatnie oprószone mąką kotleciki na patelnię. Cały czas je przesuwamy. Solimy, pieprzymy, dodajemy czosnek i natkę pietruszki. Przewracamy na drugą stronę. Dolewamy odrobinę wywaru. Polewamy białym winem. Podajemy z gnocchi alla romana.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE