Saltimbocca

Saltimbocca
Oceń przepis:
13 ocen Średnia ocena: 3.80
Seria kulinarna:
Nowe imperium kulinarne (odc.8)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska
Ilość osób:
2

Składniki:

  • 8 plasterków polędwiczek wieprzowych
  • 8 listków świeżej szałwii
  • 8 plasterków szynki parmeńskiej
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki masła
  • 4-6 łyżek wina marsala
  • natka pietruszki
  • sól i pieprz

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Plasterki mięsa umieścić między dwiema warstwami folii (np. w torebce strunowej) i rozbić tłuczkiem do grubości ok. 3 mm. Doprawić mąkę solą i pieprzem. Obtoczyć kotleciki w mące, strząsnąć nadmiar. Na każdym kawałku położyć listek szałwii i plasterek szynki, przykrawając do rozmiarów mięsa. Spiąć każdy kawałek wykałaczką, przekłuwając listek szałwii. Stopić masło na patelni, włożyć kotleciki mięsem do dołu, sm

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA