Salsa verde

Seria kulinarna:
Szkoła gotowania Marthy Stewart 3 (odc. 9)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Sosy, kremy, pasty
Ilość osób:
2

Składniki:

  • ¼ szklanki drobno posiekanej szalotki
  • 2 łyżki białego octu
  • ¾ szklanki oliwy z oliwek
  • 4 filety anchois, posiekane
  • 2 łyżki kaparów, wypłukanych i grubo posiekanych
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • ¼ łyżeczki soli gruboziarnistej, dodatkowo więcej do smaku
  • 2½ szklanki posiekanych liści świeżej pietruszki,
  • ¼ szklanki posiekanych liści świeżego estragonu
  • 1 łyżeczka skórki z cytryny

Kalkulator wag i miar

Przepis

W małej miseczce wymieszaj szalotki i ocet. Odstaw na 10 minut.

W średniej misce wymieszaj oliwę, anchois, kapary, musztardę i sól. Dodaj do szalotek i zmieszaj z 1 łyżką octu. Następnie dosyp zioła i skórkę z cytryny. Przypraw solą. Przykryj i przechowuj w lodówce. Podawaj w temperaturze pokojowej.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE