Salsa verde
Oceń przepis:
29 ocen Średnia ocena: 4.10

Przygotował:

Lucinda Scala Quinn

Seria kulinarna:
Łatwe przepisy na wielki apetyt
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Sosy, kremy, pasty

Składniki:

  • ½ cebuli
  • obranej
  • 2 papryczki serrano lub jalapeño
  • bez ogonków
  • 2 ząbki czosnku
  • w łupinach
  • 14 tomatillos (miechunka pomidorowa)
  • bez osłonek
  • obgotowanych w wodzie 5 minut
  • ¼ szklanki prażonych
  • niesolonych orzeszków ziemnych
  • 2 łyżeczki gruboziarnistej soli
  • ½ szklanki bulionu drobiowego

Kalkulator wag i miar

Przepis

Nagrzać grill piekarnika. Umieścić cebulę, czosnek i papryczki na blasze do pieczenia. Piec pod grillem 4 minuty, aż skórka papryczek pokryje się pęcherzykami. Zdjąć łupiny z czosnku. Umieścić cebulę, czosnek i papryczki w blenderze razem z tomatillos, orzeszkami, solą i bulionem. Zmiksować na gładki sos.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE