Salsa pomidorowa

Salsa pomidorowa
Oceń przepis:
18 ocen Średnia ocena: 4.10

Przygotował:

Piotr Przykaza

Seria kulinarna:
Jak Piotr przykazał (odc.1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Sosy, kremy, pasty
Kuchnia świata:
Kuchnia meksykańska

Składniki:

  • 1 kg pomidorów
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka octu winnego
  • sól
  • pieprz
  • liście kolendry
  • suszone chili do smaku

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Upiec 1 kg pomidorów bez szypułek nad ogniem, aż skórka sczernieje. Odstawić pomidory w durszlaku na 2 godziny do wypłynięcia z nich wody. Na patelni opiekać ząbki czosnku na złoty kolor. Wymieszać w blenderze pomidory z octem winnym, solą i pieprzem. Dodać posiekaną kolendrę, ewentualnie suszone chili do smaku.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA