Sałatka ze smażonych bakłażanów

Sałatka ze smażonych bakłażanów
Oceń przepis:
15 ocen Średnia ocena: 4.10
Seria kulinarna:
Ideał 2 (odc. 2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie, Sałatki, sałaty i surówki
Ilość osób:
2
Czas przygotowania:
20 minut

Przepis

Składniki:
około 100 ml oliwy
2 duże, jasne bakłażany pokrojone na okrągłe plastry o grubości 1 cm
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka posiekanego czerwonego chili bez pestek
1 łyżeczka czerwonego octu winnego
1 łyżka drobno posiekanych listków mięty
150 g serka ricotta
cytryna

Przygotowanie:
Na dużej patelni rozgrzać większość oliwy, aż zacznie dymić. Ostrożnie ułożyć plastry bakłażana i obsmażyć z obu stron na złoto. Zdjąć z patelni, ułożyć na papierowym ręczniku, żeby odsączyć z tłuszczu. Zostawić do ostygnięcia. Bokiem noża rozetrzeć czosnek z solą na pastę. Przełożyć do małej miseczki. Dodać posiekane chili, ocet, mięte i odrobinę oliwy. Ser włożyć do miski, wycisnąć trochę soku z cytryny, doprawić solą i pieprzem, dodać trochę oliwy. Plastry bakłażana ułożyć na talerzu, posypać ricottą i skropić oliwą z czosnkiem, chili i miętą.


 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE