Sałatka ze słodkich ziemniaków na zimno

Sałatka ze słodkich ziemniaków na zimno
Oceń przepis:
14 ocen Średnia ocena: 4.10

Przygotował:

Lucinda Scala Quinn

Seria kulinarna:
Łatwe przepisy na wielki apetyt (odc. 39)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Sałatki, sałaty i surówki
Ilość osób:
4

Przepis



Składniki:
4 słodkie ziemniaki średniej wielkości (1,5 kg), obrane, pokrojone w kostkę o boku 1,5–2 cm (8 szklanek)
3 łyżki octu ryżowego
1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy
3 łyżki świeżego soku z pomarańczy
1 dymka, pokrojona na kawałki
sól
świeżo zmielony pieprz
¼ szklanki oleju szafranowego lub z pestek winogron
½ dymki (tylko zielona część) pokrojonej w kawałki, do przybrania

Przygotowanie:
Zagotować wodę w dużym garnku, posolić. Wrzucić słodkie ziemniaki. Zagotować. Zmniejszyć ogień. Gotować do miękkości, ok. 5 minut. Odcedzić. Wymieszać w małej misce ocet, skórkę i sok z pomarańczy, dymkę i sól. Wlewać małym strumieniem oliwę, szybko mieszając. Przyprawić pieprzem. Polać sosem ziemniaki w dużej misce, przybrać pozostałą dymką. Włożyć do lodówki na kilka godzin lub na dobę.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE