Sałatka z ziemniakami, szparagami i jajkami

Sałatka z ziemniakami, szparagami i jajkami
Oceń przepis:
26 ocen Średnia ocena: 4.20

Przygotował:

Adam Liaw

Seria kulinarna:
Na tropie nowych smaków: Antypody (odc. 7)
Trudność:
Rodzaj dania:
Sałatki, sałaty i surówki
Kuchnia świata:
Kuchnia australijska
Ilość osób:
6

Składniki:

  • 300 g młodych ziemniaków, przekrojonych na pół

  • 4 jajka
  • 1 duży bukiet szparagów, bez zdrewniałych końcowej, przekrojone po skosie
  • ½ czerwonej cebuli, bardzo cienko pokrojonej
  • ½ szklanki opieczonej bułki tartej
  • drobno starty parmezan, do podania
  • świeżo zmielony czarny pieprz, do podania

  • Winegret

  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 25 ml oleju z orzechów laskowych
  • 50 ml octu z białego wina
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Aby zrobić winegret, umieść wszystkie jego składniki w słoiku i potrząsaj, aż się połączą.

Umieść naczynie do gotowania na parze nad garnkiem z wrzątkiem. Wrzuć ziemniaki i gotuj 10 minut. Potem wrzuć jajka i gotuj dalej. 2 minuty później dodaj szparagi i gotuj wszystko jeszcze 4 minuty. Zdejmij pokrywkę, wyciągnij jajka i włóż do zimnej wody.

W tym czasie rozłóż ziemniaki i szparagi na półmisku. Obierz i przekrój na pół jajka, połóż na półmisku, a na nich pokrojoną cebulę. Skrop sałatkę winegretem, posyp bułką tartą i parmezanem, a potem dopraw świeżo zmielonym pieprzem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA