Przepis

Skladniki
zielona (niedojrzała) papaja
czerwone i zielone papryczki chilli
czosnek
fasolka wężowata
suszone krewetki
cukier palmowy lub jasny trzcinowy
orzeszki ziemne
pomidorki koktajlowe
sos rybny
woda z tamaryndowca
liść limonki kaffir
sok z limonki

Przygotowanie
Papaję obrać i zestrugać obieraczką do jarzyn na wiórki. Zmieszać trochę cukru z niewielką ilością wody. Lekko podprażyć orzeszki na suchej patelni i ostudzić. Posiekać czosnek i papryczki chilli. Fasolkę pokroić na kawałki. Pomidorki przekroić na pół. Liście limonki pokroić na cieniusieńkie paseczki.
Do dużego moździerza wrzucić szczyptę papryczek i czosnku, garść fasolki i lekko ugnieść. Dodać suszone krewetki, orzeszki, cukier i pomidorki koktajlowe. Lekko utłuc. Dodać sos rybny, liście i sok z limonki i znów krótko utłuc. Dodać dwie garści papai i wodę z tamaryndowca. Krótko utłuc. Przełożyć na talerz i podawać.

© Rick Stein

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE